Hoe kan ik vanuit mijn B.V. een lening aan mijzelf verstrekken?

Zonder in problemen te komen met de Belastingdienst..

By 8 juni 2017Blog
geld lening

Ik las vorige week een nieuwsbericht over een B.V. die geld aan haar aandeelhouder had uitgeleend. De Belastingdienst en ook de rechter gingen niet akkoord met de voorwaarden van deze lening, waardoor hij geconfronteerd werd met een forse belastingaanslag. Nu wil ik vanuit mijn B.V. een lening aan mijzelf verstrekken voor de aankoop van een woning. Wat kan ik doen om dit soort problemen met de Belastingdienst te voorkomen?

2 Comments

 • Stephan Rijsdijk schreef:

  Beste Fred,

  Als je een lening vanuit je B.V. aan jouzelf wil verstrekken voor de aankoop van een woning, dan moeten de voorwaarden van de lening zakelijk zijn. Dit betekent dat de voorwaarden van de lening moeten zijn vastgesteld zoals deze door willekeurige derde partijen ook overeen zouden zijn gekomen. De belangrijkste aspecten waar je op moet letten, zijn:

  · De aanwezigheid van een schriftelijke overeenkomst;
  · Het opnemen van een aflossingsverplichting;
  · Een zekerheidstelling (denk bijvoorbeeld aan een recht van hypotheek);
  · Het rentepercentage.

  Als de lening niet zakelijk is, zou de Belastingdienst kunnen stellen dat het geld het vermogen van de B.V. definitief heeft verlaten. In dat geval zal de fiscus het bedrag van de lening belasten als dividend. Ook kun je geconfronteerd worden met boetes.
  We nemen graag contact met je op om te bespreken hoe je B.V. de lening zo optimaal mogelijk kan verstrekken zonder dat dit problemen met de Belastingdienst oplevert!

  Met vriendelijke groet,
  Stephan Rijsdijk
  FACET Accountants & Adviseurs

 • Michael schreef:

  Dag Fred,

  vaak is de vraag stellen hem beantwoorden. het helpt als je aangeeft over welk bericht je het hebt. dan zal ik je daarna mijn feed back bezorgen.

Leave a Reply