Ik kan weer rustig slapen!

Door het OASE-Dossier van FACET accountants

By 2 augustus 2017Blog, Nieuws

Ik ben al behoorlijk wat jaren aan het ondernemen en tot nu toe heb ik weinig tegenslagen gehad, tot aan een maand geleden. Een bevriende ondernemer kwam vorige maand te overlijden. Zijn gezin was er kapot van en zijn 12 medewerkers in zijn bedrijf waren totaal de kluts kwijt. Mijn bevriende ondernemer had het bedrijf in 14 jaar tijd opgebouwd met allemaal loyale mensen. Deze club mensen voelde voor iedereen als een ware familie. In dit bedrijf was hij de persoon die de lijnen uitzette, de persoon die nu dus wegviel.

Dit zette mij aan het denken! We waren namelijk in hetzelfde jaar begonnen met onze ondernemingen, we liepen tegen dezelfde problemen aan, maar dit hadden we natuurlijk nooit meegemaakt. Steeds vaker kwam bij mij nu de vraag naar boven, wat als ik was overleden?

 • Heb ik mijn zaken wel goed op orde voor als ik kom te overlijden?
 • Kan mijn gezin zonder zorgen verder!?
 • Hoe laat ik mijn bedrijf achter!?
 • Wie gaat de kar trekken!?

Na de bezinking besloot ik om met deze vragen aan de slag te gaan en ik legde deze vragen voor bij mijn accountant van FACET accountants. Zij hadden mij al eens eerder geattendeerd op deze nare gebeurtenissen, maar doordat ik dacht dat het mij toch niet zou overkomen, had ik er nog nooit iets mee gedaan! Maar nu was het dan toch de tijd om actie te ondernemen en een noodplan op te stellen.

FACET accountants heeft hier een mooie oplossing voor, waarbij alles vastgelegd wordt in een Dossier. Dit noemen zij het ‘OASE-Dossier’, als afkorting van Overlijden, Arbeidsongeschikt, Stoppen met werken en Echtscheiding. In dit dossier komen de belangrijkste zaken te staan:

 • hoe kunt u ervoor zorgen dat uw onderneming in dat geval toch snel en geruisloos gecontinueerd wordt?
 • Wie is uw noodopvolger?
 • Wat zijn uw belangrijkste klanten en welke afspraken zijn er met leveranciers?
 • Wat is de strategie van uw bedrijf?

Mijn Dossier wordt veilig bewaard in de FACET-Safe, waar alleen ik en mijn contactpersoon van FACET in kunnen komen.

Nadat ik dit OASE-Dossier had afgerond in samenwerking met mijn accountant kon ik weer rustig slapen, want ik wist nu dat, mocht ik wegvallen, alles gewoon geruisloos verder gaat en het belangrijkste mijn gezin kan zonder zorgen verder gaan!

Bent u benieuwd of u er klaar voor bent als er een calamiteit is, doen dan nu de ‘safe scan’ en klik hier

2 Comments

 • Jacqueline Trouw (kandidaat-notaris) schreef:

  Mooie oplossing voor ontzorging van cliënten! Denken jullie daarbij ook aan het laten opmaken van (een) notariële volmacht(en) en/of testamenten om dit alles t.z.t. ook vlekkeloos te kunnen uitvoeren..?

  • Guido Lenstra schreef:

   In het Noodplan worden vastgelegd de wensen van de ondernemer en de wijze waarop de continuïteit van de onderneming kan worden gewaarborgd in geval van een calamiteit. Het Noodplan zelf heeft inderdaad geen juridische werking. In het Actieplan dat volgt uit het opgestelde Noodplan volgen daarom de juridische stappen die nog genomen moeten worden om de wensen en mogelijkheden ook in werking te kunnen zetten. De (notariële) volmacht en het testament zijn daar uiteraard belangrijke onderdelen van. Het laatste zeker in het kader van eventuele bedrijfsopvolgingen.

Leave a Reply