Moet ik mijn pand naar privé overhevelen?

By 10 april 2017Blog
pand

In mijn personal holding zijn twee panden aanwezig. Het ene pand wordt als bedrijfspand gebruikt en dus verhuurd aan de werkmaatschappij, terwijl het andere pand als belegging wordt aangehouden en aan studenten wordt verhuurd. Ik las in een artikel op www.facet-accountants.nl dat het soms interessant kan zijn een pand naar privé over te hevelen. Is dit voor mij fiscaal aantrekkelijk?

One Comment

 • Stephan Rijsdijk schreef:

  Beste Fred,

  Voor de beantwoording van de vraag of het gunstig is een pand naar privé over te hevelen, is inzicht in de cijfers van de B.V. en van jou in privé noodzakelijk. Ook hebben we een inschatting nodig van de waarde van het pand.

  Belangrijk voor ons om te weten is in ieder geval het volgende:

  · Wat is de fiscale winst waar over afgerekend moet worden?
  · Zijn er verrekenbare verliezen in je personal holding aanwezig?
  · Wat is de hoogte van je salaris?
  · Ben je in gemeenschap van goederen gehuwd?
  · Heb je verder nog vermogen, zoals effecten en bank- en spaartegoeden?

  Er moet ook nog rekening gehouden worden met de heffing van overdrachtsbelasting. Je kunt bijvoorbeeld een fiscaal voordeel behalen als in de personal holding verrekenbare verliezen aanwezig zijn. In dat geval betaal je alleen overdrachtsbelasting bij de overheveling naar privé. Een toekomstige verkoopwinst vanuit privé is vervolgens onbelast, mits het een beleggingspand is. Je kunt voor de overdracht overigens een financiering aangaan bij je eigen B.V.

  Het vanuit privé verhuren van een bedrijfspand aan de werkmaatschappij is vaak niet voordelig, maar afhankelijk van je situatie is dit voor jou wellicht toch wel het geval.

  Het is belangrijk dat je je voor de door jou gestelde vraag goed laat adviseren. We nemen daarom graag contact met je op zodat we voor je na kunnen gaan hoe je zo weinig mogelijk belasting betaalt.

  Je kunt je vraag natuurlijk ook stellen tijdens de chatsessie die aanstaande vrijdag voor het eerst plaatsvindt. Tussen 14:00 en 15:00 kun je je vraag via de chat aan mij stellen. De chatbox is op dat moment te bereiken via onze website.

  Mocht je nog verdere vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op!

  Met vriendelijke groet,

  Stephan Rijsdijk
  FACET Accountants & Adviseurs

Leave a Reply