Pensioen in eigen beheer

Hoe zit het nu?

By 20 maart 2017Blog, Nieuws
Pensioen in eigen beheer

Dit weekend moest ik weer ineens denken aan het pensioen in eigen beheer: wat is hier nu de status van? Ik heb slechts een klein pensioen opgebouwd in mijn holding. Momenteel bouw ik nog steeds pensioen in eigen beheer op. Mij is nog niet duidelijk welke keuze ik het beste kan maken en hoe ik mijn keuze kenbaar moet maken richting de Belastingdienst.

Kan iemand van jullie mij hier meer over vertellen?

One Comment

 • Beste Fred,

  De uitfasering van het pensioen in eigen beheer is inmiddels een feit. Dit betekent dat ten aanzien van jouw pensioen actie vereist is. Je bouwt immers nog pensioen op, en dit is vanaf 1 april 2017 niet meer toegestaan. Je moet je pensioen daarom in ieder geval premievrij maken vóór 1 juli 2017. Verder kun je kiezen het pensioen af te kopen of om te zetten in een oudedagsverplichting. Vaak is afkoop of omzetting in een oudedagsverplichting voor kleine pensioenen een interessante optie, omdat het kleine pensioen je anders belemmert bij het uitkeren van dividenden.

  Voor de beslissing moet een aandeelhoudersbesluit opgemaakt worden. Vervolgens moet je binnen één maand de beslissing middels een formulier kenbaar maken bij de Belastingdienst. Let op dat ook je partner goed op de hoogte moet zijn van de gevolgen van de beslissing en dat zij hier ook voor mee dient te tekenen.
  Ik stel voor dat we deze week contact met je opnemen om de meest aantrekkelijke optie ten aanzien van je pensioen met je te bespreken. Ook lichten we dan graag toe wat de consequenties zijn en welke verdere stappen benodigd zijn. Uiteraard zetten we deze stappen desgewenst voor jou in gang.
  Bij verdere vragen en/of opmerkingen kun je uiteraard altijd contact opnemen!

  Met vriendelijke groet,
  Stephan Rijsdijk van FACET Accountants

Leave a Reply